Grille ogrodowe – rodzaje, paliwa, wady i zalety

Grile ogrodowe

Zdjęcie dzięki uprzejmości ARNOLD Masonry and Landscape

Grille ogrodowe możemy podzielić na wiele różnych typów:

  • węglowe,
  • gazowe,
  • elektryczne,
  • stacjonarne,
  • mobilne (przenośne),
  • na kółkach,
  • z pokrywami.

Każdy z tych rodzajów ma swoje wady i zalety.

W dzisiejszym artykule doradzimy, które grille ogrodowe są dla Państwa odpowiednie oraz wyjaśnimy, czym się różnią.

Grille ogrodowe stacjonarne

Najpierw trzeba podjąć decyzję, ile miejsca może zająć grill i czy może stać w ogrodzie na stałe.

Jeśli może, najlepiej zbudować grill stacjonarny lub zakupić prefabrykat betonowy w kształcie kominka ogrodowego z rusztem, czyli właśnie gotowy grill ogrodowy. Otrzymujemy wtedy nie tylko miejsce do przygotowywania posiłków, ale też obszar do luksusowego spędzania czasu przy ogniu (palenisko ogrodowe).

Konstrukcja taka waży kilkaset kilogramów, więc warto wykonać odpowiednią wylewkę betonową, stabilizującą oraz odgraniczającą grill od gruntu. Beton jest wskazany ze względu na swoje właściwości żaroodporne.

Do wykończenia polecamy płyty betonowe z betonu architektonicznego (zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszej firmy).

Grille ogrodowe stacjonarne wyposażone są często w cały aneks kuchenny z półkami, zlewem, sztućcami, naczyniami i koszem. Znacznie ułatwia to organizowanie grilla, bowiem nie trzeba wszystkiego wynosić i wnosić do domu.

Ekskluzywne wersje posiadają rożna do pieczenia kurczaków oraz elektrycznie obracane korby do równomiernego opiekania.

Grille przenośne

Grille mobilne są zazwyczaj wykonane ze stali, dzięki czemu są bardzo lekkie i tanie (ceny zaczynają się od 30zł). Zaletą (dla niektórych wadą) są niewielkie wymiary i możliwość przeniesienia w dowolne miejsce.

Niektóre z tych rodzajów grillów mają dodatkowo dwa kółka oraz jedną lub dwie nogi stabilizacyjne, ułatwiające przesuwanie.

Niestety, grille tego typu są zazwyczaj mało stabilne i wytrzymałe. Silne podmuchy wiatru mogą nawet przewrócić takiego grilla.

Spotkać można także grille ogrodowe z pokrywą, którą nakłada się na ruszt. Powoduje ona bardziej równomierne opiekanie dania dzięki utrzymywaniu podobnej temperatury z każdej jego strony. Wadą tego rozwiązania jest fakt, iż substancje smoliste z dymu osadzają się na jedzeniu, psując jego walory zdrowotne.

Paliwa do grillów

Grille ogrodowe węglowe służą do spalania węgla lub brykietu. Oferują przyjemny dźwięk skwierczenia ognia i przyjemność z rozpalania i utrzymywania żaru. Potrawy przygotowane na grillach węglowych mają specyficzny smak.

Tego samego nie można niestety powiedzieć o grillach gazowych. Paliwo do nich zazwyczaj dostarczane jest w butlach gazowych. Zaletą jest szybsze i łatwiejsze rozpalenie oraz brak żaru, który trzeba po wypaleniu zutylizować. Są więc wygodniejsze, ale mniej biesiadne.

Wreszcie, grille ogrodowe na prąd (elektryczne) cechuje podobny zestaw wad i zalet, co grille gazowe, jednak w tym przypadku nie zobaczymy już ognia. Grill taki możemy natomiast wnieść do mieszkania i użyć go pod okapem.